Rijke historie tuinaanleg Adrichem

Voor de oprichting van Hoveniersbedrijf Adrichem moeten we terug naar het jaar 1945. Meteen na het eind van de Tweede Wereldoorlog, om precies te zijn 15 augustus 1945, besloot Jacob Adrichem om op zelfstandige basis het bedrijf te  beginnen. Een korte periode was een stuk land gehuurd op de Rembrandtlaan (Goede Herderkerk) en de Kikvorsch (ongeveer waar nu het Marktplein in IJmuiden is), maar vanaf 1948 was het bedrijf gevestigd op landgoed Beeckestijn. Een kleine 4000m2 grond, daar waar jarenlang het popfestival was. Er stond een plantenkas met koude bakken en een tuinschuur. Hier werden vooral 1- en 2-jarige planten gekweekt die verkocht werden aan particulieren en geplant werden in tuinen die in Velsen in onderhoud waren.

Ondertussen waren er 2 zoons in het bedrijf gekomen die vanaf 1 maart 1963 het roer overnamen onder de naam Gebroeders Adrichem. Eerst met bakfiets en later met een motorbakfiets lag het werkterrein nog steeds in Velsen. Totdat in januari 1980, door rugklachten, Jan helaas de pijp aan Maarten moest geven en Joop (Jaap) op eigen kracht verder ging. De bakfiets werd ingeruild voor open auto’s, vooral Ford transit, maar ook VW en Nissan zijn in het bedrijf geweest. Ook de locatie veranderde nog één keer. Beeckestijn wilde zijn grond terug en een oplossing werd gevonden in Santpoort-Noord. Op de Biezen huurde Joop een perceel van 6000m2 voor een prijs van 300,– tot 400,– gulden. Dit was vanaf 1973 totdat de prijs in één keer 10x omhoog ging, maar ook de mogelijkheid om te kopen was er, en dit gebeurde. Zo kwam begin jaren ’80 het perceel in eigendom. Het terrein werd nog steeds gebruikt voor opslag van gereedschap en bouwmaterialen alsmede voor het kweken van planten. De kas was ongeveer 200 m2 groot en  een plastic tunnel van 120 m2, daarnaast koude bakken om de planten te laten afharden.

Joop heeft vier kinderen, waarvan er twee in het vak zijn gegaan. Dochter Marieke is tuinarchitecte en de tweede zoon Wim kwam in 1984, na vele jaren vakantiewerk, het bedrijf versterken. In 1991, op advies van mevrouw Adrichem, werd Wim eigen baas gemaakt. Geen Adrichem en Zoon, maar twee bedrijven naast elkaar. Wim huurde de oude bollenschuur en een stukje land bij zijn vader. Hij kocht wat klanten, een auto en gereedschap over en kon zo beginnen met zijn bedrijf. Joop kon op deze manier afbouwen, althans, afgebouwd tot zijn vijfenzeventigste, en Wim kon gaan opbouwen.

In het jaar 2009 kocht Wim het land van zijn vader over en moesten de kassen plaatsmaken voor een grote loods van 200 m2 en het kweken van planten werd verleden tijd. De nadruk ligt nu vooral op de aanleg en het onderhoud van particuliere tuinen en kleine bedrijfstuinen in Velsen en de directe omgeving. De kleinschaligheid is altijd gebleven. Meestal waren er gemiddeld 3 werknemers in dienst.

De toekomst ziet er ook rooskleurig uit. Wim heeft een zoon die ondertussen ook voor groen heeft gekozen. Koen zal dan de vierde generatie worden en de 100 jaar volmaken.